Barnehagevedtekter

BARNEHAGEVEDTEKTER FOR Fjelltun Barnehage AS Revidert 24.05.2022

1. Tildeling av plass i banehage
a) Styret i Fjelltun barnehage AS er opptaksmyndighet. Barnehagene deltar i en samordnet opptaksprosess med alle godkjente barnehager i Ålesund kommune.


b) Opptak av barn skal skje i prioritert rekkefølge:
1. Barn det er fattet vedtak om etter lov om barneverntjenester §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd
2. Barn med nedsatt funksjonsevne
3. Barn med søsken i barnehagen
4. Personalets barn
5. De med rett til barnehageplass (født før desember)
6. Jevn sammensetning av alder
7. Jevn sammensetning av kjønn
8. De som søker overflytting innad i Ålesund barnehager
9. De som har vært på venteliste fra tidligere opptak
10. Barn fra nærmiljøet Fjelltun/Volsdalen/Larsgården
11. Oppstartsdato


c) Barn som fyller 1 år innen fastsatt dato etter barnehageloven §12a, har rett til plass i barnehagen og prioriteres foran yngre barn.
Søsken av barn som går i barnehagen, eller barn av ansatte i Torvteigen barnehage AS og Fjelltun barnehage AS, har prioritet foran barn uten slik tilknytning, også om de prioriterte barna er yngre enn andre søkere som har rett til plass etter fødselsdato.
Søskenprioritet gjelder for barn med søsken som går i barnehagen ved oppstart av søkers barnehageår, eller inntil to år etter at søsken har gått ut av barnehagen. Ved konflikt vil søker som har søsken i barnehagen ved oppstart av barnehageåret gis prioritet fremfor søker som har søsken som har sluttet i barnehagen. Søskenprioritet for barn som ikke har rett på plass etter fødselsdato, gjelder for plasser fra oppstart av barnehageåret (august/september).


d) Opptakskrets for Fjelltun barnehage AS, er Ålesund kommune og omkringliggende kommuner.


e) Juridiske personer/juridiske medlemmer kan ikke tildeles plasser ut over 35% av plassene, med mindre plassene ikke oppfylles av personlige andelseiere.

f) I særlige tilfeller og for å sikre en god sammensetning av barnegrupper, kan styret i Fjelltun barnehage AS fravike pkt. b og c.


g) Det skal inngås en kontrakt mellom medlem og Ålesund Barnehager SA ( eier av Fjelltun barnehage AS ) før barnet begynner i barnehagen. Kontrakten skal minimum inneholde informasjon om betaling, mislighold, ferieavvikling og oppsigelse av plass.


2. Foreldrebetaling
Foreldrebetalingen er regulert i «Forskrift om foreldrebetaling i barnehager» og
Kunnskapsdepartementet fastsetter hvert år en maksimalpris, som Fjelltun barnehage AS følger. Foreldrebetalingen er for 11 måneder i året og innbetales ved forfall den 15. i hver måned. Det er 30 % moderasjon for 2. barn og 50 % for 3. eller flere barn. Moderasjonen gis til eldste barn. Betaling for kost kommer i tillegg.


3. Mislighold av foreldrebetalingen
Mislighold/manglende foreldrebetaling gir grunn for oppsigelse av plass. Dersom månedsbeløpet ikke er kommet inn på Fjelltun barnehage AS sin konto innen utløpet av forfallsmåneden, blir det sendt purring med purregebyr. Blir ikke månedsbetalingen, medregnet purregebyret betalt innen 14 dager etter at det er mottatt skriftlig påkrav, sendt på eller etter forfallsdag, kan Fjelltun barnehage AS si opp plassen med 1-en-måneds varsel.


4. Oppsigelse av plass
Oppsigelsestiden på barnehageplassen, er i hovedregelen 3 - tre – måneder, fra den 1. eller 15. i hver kalendermåned. Et medlem plikter ved skriftlig utmelding å melde seg ut av foretaket samtidig som barnehageplassen blir oppsagt, med mindre annet er avtalt med styret.
Utmeldingsfristen er like lang som oppsigelsestiden. Oppsigelsen og utmeldingen skal være skriftlig, og gjelder fra den dato Fjelltun barnehage AS mottar dette. Oppsigelse etter 1.april, medfører betaling for plassen ut barnehageåret. Juli er betalingsfri, siste betalingsmåned er juni.
Dersom barnet, etter søknad ved felles opptak, får tilbud om plass i en annen barnehage, anses plassen i Fjelltun barnehage AS sine barnehager oppsagt. Oppsigelsestid kan avkortes ved oppstart i ny barnehage, etter avtale med Fjelltun barnehage AS
Ved overflytting til annen barnehage utenom felles opptak, vil 3 – tre måneders oppsigelsestid gjelde.

5. Åpningstider
Åpningstidene fastsettes i styret i Fjelltun barnehage AS, og vil kunne variere fra barnehage til barnehage innenfor tidsrommet 7 -17. Barnehagene holder stengt julaften og nyttårsaften. Dagene mellom jul og nyttår, og i påskeuken, holder barnehagene åpent dersom minst 5 barn har avtalt å være i barnehagen.
Onsdag før skjærtorsdag stenger barnehagene kl.12.15.
Barnehagene holder 5 planleggingsdager pr. år, og er da stengt. Barnehagene kan holde stengt for avvikling av personalets lovfestede ferie, og vedlikehold.
Alle barn må ha minst 3 ukers sammenhengende sommerferie i oppsatte ferieperiode.
Søknad om flytting av disse ukene kan søkes til styret i Fjelltun barnehage AS, innen oppsatt frist. Minst 3 barn må være i barnehagen for at barnehagen skal holde åpent i ferieperioden. Dette vil gjelde hele uker, og vurderes ut fra ferieavvikling avtalt med foreldrene.


6. Dugnadsarbeid
Barnehagene arrangerer 2 dugnader à 4 timer, pr. barnehageår. Medlemmer som ikke kan møte, kan avtale tid med styrerne om å gjøre arbeid utenom de oppsatte dugnadene. Dersom medlemmer ikke gjør dugnadsarbeid, vil Fjelltun barnehage AS sende krav til disse om innbetaling av kr. 500,- pr dugnad.


7 Arbeidsvilkår
Personalet skal arbeide i samsvar med det formål som er satt opp for virksomheten. Arbeidsvilkårene reguleres av det til enhver tid gjeldende regelverk.


8. Bemanningsnorm
Fjelltun barnehage AS følger gjeldende regelverk for bemanningsnorm og pedagogisk kompetanse i barnehagene.


9. Leke- og oppholdsareal
Barnehagene følger den statlige normen for leke- og oppholdsareal. Den er for tiden 4 kvm for barn over 3 år og 5,3 kvm for barn under 3 år.


10. Samarbeidsutvalg (SU)
Hver avdeling (barnehage) tilsluttet samvirket skal ha eget samarbeidsutvalg og foreldreråd slik dette er fastsatt i loven. Foreldrerådet består av foreldre/foresatte til alle barna. Funksjonstid for foreldrerepresentantene i samarbeidsutvalget er 2 år. Foreldrerådet og de ansatte velger sine representanter til utvalget. Det skal være 2 foreldrerepresentanter og 2 personalerepresentanter i samarbeidsutvalget. Barnehageeier kan delta etter eget ønske, men ikke med flere representanter enn hver av de andre gruppene.
Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Barnehageeieren skal sørge for at saker av viktighet forelegges foreldrerådet og samarbeidsutvalget. Samarbeidsutvalgets leder kaller inn til møter i samarbeidsutvalg og foreldreråd.